תוכן עניינים
סלובקיה היא מדינה קטנה במרכז אירופה עם מיקום מושלם. קרבתה לאוסטריה, הונגריה וצ'כיה הופכות אותה למקום ייחודי למגורים ופעילות עסקית.
במדינה מתגוררים כ-5,5 מיליון אנשים השייכים לדתות ואומות שונות. האיחוד האירופי מאפשר הגירה הן בין המדינות שלו והן ממדינות העולם השלישי, כך שסלובקיה מושכת עובדים מחו"ל, בין אם אלו אנשי מקצוע מיומנים, מנהלים בכירים או פועלים פשוטים. שיעורי האבטלה בשנת 2019 היו פחות מ-5%, בין הנמוכים באירופה.
המדינה גובלת בצ'כיה, אוסטריה, פולין, הונגריה ואוקראינה. היא חברה בברית נאט"ו ובאיחוד האירופי.
זוהי מדינה תעשייתית עם כלכלה דינמית ומתפתחת. בשנת 2019 התמ"ג של סלובקיה הסתכם ב-112 מיליארד דולר (כ-20600 דולר לנפש). המטבע שלה הוא יורו.
ב-1 לינואר של 1993 הכריזה סלובקיה על עצמאותה. במהלך ההיסטוריה השטח של סלובקיה היה חלק של ממלכות שונות, החל מממלכתו של סאמו במאה השביעית ועד לצ'כוסלובקיה במאה ה-20. בשנות מלחמת העולם השנייה הייתה מדינה סלובקית הכפופה לרייך השלישי, אך בשנת 1945 חזרה להיות חלק מצ'כוסלובקיה.
וינה, העיר הקרובה ביותר לברטיסלאבה, נחשבת לעיר הנוחה בעולם למגורים. אקלים מתון, טבע יפה, תחבורה ציבורית נוחה ושפע של הזדמנויות עסקיות – כל זה מעיד על הפוטנציאל הרב של האזור. הגבול האוסטרי נמצא במרחק של 7 ק"מ בלבד מלב ברטיסלאבה, והמרחק בינה לבין וינה הוא 55 ק"מ, כך שאלה שתי הבירות העולמיות הקרובות ביותר זו לזו.
שדה התעופה של וינה נמצא במרחק של 40 ק"מ בלבד ממרכז ברטיסלאבה, הדבר מאפשר שימוש באחד מבסיסי הפעולה המרכזיים הגדולים באירופה לשם טיסות ישירות משתלמות ביותר. בנוסף, משדות התעופה של וינה וברטיסלאבה יוצאות מעל 60 טיסות חסך. לפעמים טיסה לזוג לרומא או פריס תעלה פחות מארוחת ערב במסעדה טובה.
סלובקיה היא ארץ של הרי הטטרה הגבוהים, של אגמים חמים רבים שניתן לטבול בהם, של מישורים ירוקים ויערות עם שבילים לטייל בהם, והכי חשוב, יש בה יותר טירות עתיקות מכל מדינה אחרת באירופה. אם אתה ומשפחתך תרצו לחקור את כל האתרים היפים במדינה הזאת, תזדקקו לסופי שבוע רבים, ואולי שנה שלמה לא תספיק.
אחרי פירוקה של צ'כוסלובקיה סלובקיה עברה בהדרגה מכלכלה מתוכננת לכלכלה חופשית. בזכות הרפורמות בענפי המיסוי, הבריאות, קופות הגמל והרווחה, שהממשלה הסלובקית יזמה בשנת 2000, המדינה הייתה רשאית לבקש על הצטרפות לאיחוד האירופי בשנת 2004. בשנת 2009 סלובקיה הצטרפה לאיחוד והחליפה את המטבע הלאומי שלה ביורו. כמעט כל ענפי הכלכלה הופרטו. כתוצאה מההפרטה האינטנסיבית כמעט כל הבנקים היום שייכים לחברות זרות. רוב ההשקעות מחו"ל בשנים האחרונות היו באלקטרוניקה ובתעשיית כלי רכב.
בשנת 2019 התמ"ג הנומינלי של סלובקיה הסתכם ב-112 מיליארד דולר (כ-20600 דולר לנפש).
התוצר המקומי הגולמי במונחי שווי כוח הקנייה נכון לשנת 2019 היה 203 מיליארד דולר, כ-37268 דולר לנפש (לשם ההשוואה, בישראל השיעור הזה בשנת 2019 הסתכם ב-42828 דולר לנפש, ברוסיה – ב-29181 דולר לנפש).
עד לשנת ה-2020 שבה מגפת הקורונה גרמה למשבר כלכלי עמוק, הכלכלה של סלובקיה הייתה בצמיחה יציבה. בשנת 2018 שיעור הצמיחה היה 3,8%, אמנם בשנת 2019 ירד ל1,9%.
התקציב של סלובקיה לא סובל מגירעון, הדבר מאפשר לה שליטה באינפלציה. בשנת 2019 השיעור שלה היה -0,5%.
לאור משבר הקורונה הייתה צפויה הירידה בתמ"ג ב-3,9%, אך בחודשי הקיץ המדינה הצליחה לצמצם את השיעור הזה ל-3,7%
בסלובקיה מתגוררים כ-5,5 מיליון אנשים, כשנשים מהוות קצת יותר ממחצית האוכלוסייה. בשנים האחרונות שיעור הילודה מעט גבוה משיעור התמותה: כ-57 אלף ילדים שנולדים בשנה, מול 53 אלף מתים.
תוחלת החיים הממוצעת – 75,8 שנים (71,9 אצל גברים ו-79,9 אצל נשים)
שטח המדינה הוא 49 אלף קמ"ר. צפיפות האוכלוסייה היא 110 בני אדם לקמ"ר, אם כי במחוז ברטיסלאבה השיעור הזה הוא 200 בני אדם לקמ"ר.
סלובקיה היא מדינה רב-לאומית ורב-תרבותית. סלובקים מהווים 85,8% מהאוכלוסייה.קבוצת המיעוטים הגדולה ביותר היא הונגרים (9,7%). כמו כן מתגוררים בסלובקיה צ'כים, צוענים, רוסינים ועמים אחרים.
השפה הרוסית מוכרת כאחת משפות המיעוטים (כ-1,1% אחוז מהאוכלוסייה הם דוברים ילידים), לצד שפות רבות נוספות.
68,9% מהסלובקים הם קתולים, 6,9% לותרנים ו-13% אתיאיסטים. כמו כן מתגוררים במדינה אנשי דתות אחרות: יוונים-קתולים, נוצרים אורתודוקסים, רפורמטים, יהודים ואחרים.
סלובקיה נמצאת בלב של אירופה. השטח שלה הוא 49035 קמ"ר. סלובקיה גובלת בפולין בצפון, באוקראינה במזרח, בהונגריה בדרום, באוסטריה וצ'כיה במערב.
בצפון וצפון-מזרח מקיפים את הארץ הזאת שרשראות הרי הקרפטים המערביים. בגבול הצפון-מזרחי עם פולין עובר הרכס האלפיני של הרי הטטרה הגבוהים. פסגת גרלחובסקי (2655 מטר) היא הגבוהה ביותר בין פסגותיה המרהיבים של הרי הטטרה. יש עוד פסגות שגובהם מעל 1850 מטר, כמו קריוואן ודומבייר.
במזרח סלובקיה זורמים נהרי הקרפטים. דרומה לקרפטים נהרות רבים נשפכים אל נהר הדנובה. היובלים הגדולים של דנובה הם ואה, ניטרה וגרון. לאורך נהר הדנובה עובר הגבול הדרום-מערבי של סלובקיה.
80% משטח המדינה נמצא בגובה 750 מטרים מעל פני הים. קרוב לדנובה, באזור של ברטיסלאבה וקומארנו, נמצא המישור הפאנוני, האזור הפורה ביותר של סלובקיה.
היערות תופסים כמעט 40% משטחה של סלובקיה – לרוב יערות רחבי עלים ומעורבים. העצים הנפוצים הם אשור ואלון, במדרונות הצפוניים יש גם יערות של עצים מחטניים, במיוחד אשוחים. גבוה בהרים השתרעו כרים אלפיניים.
ביערות בהרים חיים איילים ושונרים, ניתן לפגוש גם זאבים ודובים, וכן זנים קטנים יותר, כמו שועלים, סנאים וחמוסי השלגים.
על החינוך לגיל הרך, החינוך היסודי והתיכוני אחראית מערכת החינוך שכוללת גני ילדים (predškolské zariadenia), של בתי ספר יסודיים (לילדים מגיל 6-7 עד גיל 14-15) ובתי ספר תיכוניים (לצעירים מגיל 14-15 עד גיל 18-20). כל מתחלקים לממלכתיים, פרטיים וכנסייתיים.
המוסדות להשכלה גבוהה מתחלקים לשלושה סוגים: ציבוריים (Verejné vysoké školy), ממלכתיים (Štátne vysoké školy) ופרטיים (Súkromné vysoké školy), או לחילופין, לאוניברסיטאות (univerzitné vysoké školy), מוסדות להשכלה גבוהה שאינן אוניברסיטאות (neuniverzitné vysoké školy) ומכללות מקצועיות (odborné vysoké školy), כשאלה האחרונות זכאיות להעניק תואר ראשון בלבד.
הלימודים בשפה הסלובקית הם בחינם. במכללות הפרטיות ניתן ללמוד הן בסלובקית (החל מ-500 יורו בשנה) והן באנגלית, גרמנית או צרפתית (החל מ-3000 יורו בשנה).
האוניברסיטאות שנחשבות לטובות ביותר הן אוניברסיטת קומניוס בברטיסלאבה, הטכניון הסלובקי בברטיסלאבה, האוניברסיטה הסלובקית לרפואה (Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave), הטכניון של קושיצה (Technická univerzita v Košiciach), האוניברסיטה הכלכלית בברטיסלאבה (Ekonomická univerzita v Bratislave), האוניברסיטה של מתיאוס בל בבקנסקה-ביסטריצה (Univerzita Mateja Bela), האוניברסיטה של פאבל יוזף שפאריק בקושיצה (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach).
המחקרים המדעיים נערכים באוניברסיטאות והן באקדמיה הסלובקית למדעים (Slovenská akadémia vied) שהוא המרכז המדעי המוערך ביותר, עם שלוחות בכמה ערים.
המשכורות בסלובקיה נמוכות יחסית לרוב המדינות המפותחות יותר של האיחוד האירופי. עדיין, בזכות מחירם הזול של מוצרי מזון, דלק ומוצרים בסיסיים, כוח הקנייה של סלובקים מתקרב לזה של אזרחי המדינות האירופאיות האחרות.
המשכורת הממוצעת לפני המיסים – 1371 יורו/1520,65 דולר לחודש (2019)
המשכורת הממוצעת אחרי המיסים – 1024,05 יורו /1135,92 דולר לחודש (2019)
מתחילת 2020 השכר המינימלי הוא 580 יורו ברוטו, או 476,74 יורו נטו. שכר המינימום גם משפיע על גובה דמי הביטוח הלאומי והביטוחים האחרים.
למגורים ועבודה בסלובקיה יש יתרונות וחסרונות.
היתרונות (+):
-רמת החיים האופטימלית (איכות המוצרים ועלותם ממחישות את זה);
-הכנסה מוכרת קבועה (משכורת רשמית שמעניקה זכאות לאשראי);
-מס מינימלי לאזרחים ותושבי קבע עם שלושה ילדים או יותר;
-לעתים קרובות מהגרים מרוסיה, אוקראינה, ישראל ומדינות אחרות מתקבלים לעבודה כבר אחרי הראיון הראשון, במידה והם שולטים בשפות ובעלי השכלה גבוהה;
-יש אופציות של עבודה מהבית.
החסרונות (-):
-שירותי הרווחה כרוכים בתשלום (דמי הבראה ודמי ביטוח לאומית נגבים בהתאם לגובה השכר);
-על מנת להתקבל לעבודה בחברה בינלאומית יוקרתית, השכלה בלבד אינה מספיקה, אלא נדרש ניסיון.
מערכת הבריאות הסלובקית היא ממלכתית, לכל אזרח חייב להיות ביטוח בריאות.
על שירותי הבריאות אחראיים משרד הבריאות ושירות הפיקוח בתחום הבריאות.
בסלובקיה קיימות חמש חברות שמתמחות בביטוחי בריאות, כששתי החברות הגדולות ביותר הינן ממלכתיות. המבוטח רשאי לעבור לחברה אחרת בכל רגע, אך כמעט ואין תחרות בין החברות.
כל אזרח שיש לו עבודה חייב לשלם דמי ביטוח. ישנן קבוצות זכאיות שהמדינה משלמת עבורם את דמי הביטוח.
הקבוצות הזכאיות הן:
ילדים מתחת לגיל 18 המתגוררים בסלובקיה, בין אם הם אזרחים או תושבי קבע, חייבים בביטוח בריאות ממלכתי. המדינה מבטיחה ביטוח בריאות חינם לכל ילד.
דמי ביטוח נגבים מההכנסות החל מ-91 יורו. ישנו גם גובה מרבי של דמי ביטוח, כך שהמערכת לא תהיה אכזרית מדי לאנשים בעלי הכנסות גבוהות.
הביטוח מכסה את רוב השירותים הרפואיים כגון טיפולים אצל רופא מומחה, אשפוזים וכל סוגי הניתוחים, מעקב הריון, מעקב אחרי התפתחות התינוק, שיקום.
את רוב השירותים הרפואיים בסלובקיה ניתן לקבל בחינם. רכישת תרופות מרשם מסוימות, טיפולי שיניים ומכשירים רפואיים כרוכים בהשתתפות המטופל.
הביטוח לא מכסה טיפולים רפואיים שאינם חיוניים, כגון ניתוחים פלסטיים, עיקור וטיפולים רפואיים בחו"ל.
שירותי ניידת טיפול נמרץ בסלובקיה אינם כרוכים בתשלום אפילו לאנשים ללא ביטוח בריאות. הם זמינים בכל שעה בכל בתי החולים.
יחד עם זאת, ניידת הטיפול הנמרץ תגיע אליך רק במקרים חירום אמיתי. אם המוקדן יחליט שאתה מסוגל להגיע למיון (שעובד 24 שעות ביממה כל השבוע) בכוחות עצמך, זה מה שהוא יציעו לך.
המנטליות הסלובקית היא תופעה מרתקת. החיים כאן איטיים, רגועים, יש אווירה משפחתית. נציג לך כמה עובדות מסקרנות שתעזורנה לך להבין טוב יותר את האנשים האלה סביבך.
בברטיסלאבה יש פסל "אדם עובד", שנותן כבוד לסלובקי טיפוסי: שרברב באמצע העבודה מציץ החוצה מבור הספיגה כדי ליהנות קצת מהחיים.
יין: כמו בכל דבר, היין המקומי הוא הטוב ביותר בעיני הסלובקים. גם אם הוא מתוק, חמוץ, מריר, העיקר שזה מקומי! כמובן יש בסלובקיה יינות איכותיים מאוד, אבל היינות הזולים לרוב פחות טובים מהיינות תוצרת צרפת או איטליה (כמובן, בעיני הזרים).