תוכן עניינים
מהו הסכם שנגן ומהי ויזת כניסה ETIAS
לאחרונה שמענו לא מעט על ויזת שנגן ועל אישור ETIAS שנצטרך להוציא כדי להגיע לאירופה. לפני כן לא היינו מודעים לגמרי לכל העניין של שנגן, אבל מסתבר שזה אינו דבר חדש כלל וכלל. אז מהו השינוי הצפוי ומדוע מי שיש ברשותו דרכון אירופאי מקבל עכשיו יתרון גדול על פני ישראלים שאין להם דרכון אירופאי? בואו נעשה סדר בעניין הזה אחת ולתמיד.
מהי אמנת שנגן?
אמנת שנגן מגדירה ויזת שנגן שמאפשרת כניסה למדינות האיחוד האירופי למי שרוצה לשהות בהן עד 90 יום מתוך תקופה של 180 ימים (כלומר, כ-3 חודשים בכל חצי שנה) כאשר מטרת השהיה היא תיירות או עסקים, למשל, ולא עבודה, לימודים או מגורים. עד היום הישראלים ששהו באירופה לתקופה של פחות מ-3 חודשים לא היו צריכים שום אשרה, אך המצב הזה עומד להשתנות.
החל משנת 2023 (התאריך הסופי עוד לא ידוע, אבל זו הנחת העבודה כרגע) הישראלים שאינם בעלי דרכון אירופאי יזדקקו לאישור כניסה מיוחד בשם ETIAS (שזה בעצם שמה של מערכת אירופאית לזיהוי ובקרה של תיירות חוץ) לפני שהם עוברים את הגבול לאחת המדינות של אמנת שנגן, שאלה בעצם כמעט כל מדינות האיחוד האירופי: גרמניה, אוסטריה, צרפת, יוון, ספרד, פורטוגל, איטליה, שוויץ, בלגיה, צ'כיה, סלובקיה, הולנד, סלובניה, שוודיה, נורבגיה, דנמרק, פינלנד, פולין, הונגריה, איסלנד, מלטה , ליכטנשטיין, ליטא, לטביה ואסטוניה.
המערכת האירופאית החדשה ETIAS פועלת באופן דומה למערכות כאלה בארה"ב או בקנדה והמטרה היא לאפשר לתיירים להוציא אישור ביקור. כל הסיפור התחיל בגלל החשש הביטחוני ועל רקע משבר הפליטים של 2016. המדינות האירופאיות חשו שהן מעוניינות בבקרה הדוקה הרבה יותר על מי שנכנס לשטח האיחוד. אישור הכניסה האלקטרוני יהיה נחוץ כאמור לכל מי שנכנס לאחת ממדינות אירופה ואין ברשותו דרכון אירופאי כלשהו, או דרכון של מדינה אחרת הכלולה באמנת שנגן.
מה ההבדל בין ויזת שנגן לדרכון אירופאי?
אמנת שנגן נחתמה מראש בין מספר מדינות אירופה כדי לאפשר מעבר חופשי ופתוח ביניהן. בעצם האמנה הופכת את כל המדינות החתומות עליה למדינה אחת שמרגע שיש לך ויזת שנגן אתה יכול לנוע בין מדינות אלה בחופשיות, מה שבהתחלה היה נכון רק לגבי אזרחים שהיה ברשותם דרכון אירופאי של אחת המדינות החתומות. בתחילה רק חמש מדינות של מרכז אירופה היו חתומות על האמנה: צרפת, לוקסמבורג, בלגיה, הולנד וגרמניה. היום מדובר בכמעט 30 מדינות שחתומות עליה. מעניין שאמנת שנגן קדמה בכמה שנים להסכם של האיחוד האירופי עצמו, ומספר מדינות שחתומות על האמנה כלל אינן חלק מהאיחוד (למשל, איסלנד). יש גם מדינות באירופה שאינן חתומות על אמנת שנגן: בריטניה, אירלנד ועוד.
כמובן, בהקשר הזה חשוב לציין שהדרכון האירופאי לא חופף בדיוק לוויזת שנגן משום שיש מדינות אירופה שאינן חלק מאמנת שנגן וישנן מדינות באמנת שנגן שאינן חלק מהאיחוד האירופי. אך מובן שהאמנה מתייחסת באופן שונה לבעלי הדרכון הבריטי, למשל, לעומת בעלי דרכונים שאינם אירופאים בכלל.
התקשר וואטסאפ צ’טהמשמעות במעשית של ETIAS
עד היום הישראלים לא נזקקו לשום דבר מיוחד כדי להיכנס לאירופה. אבל החל מ-2023 הכללים של אמנת שנגן יפעלו עלינו ונצטרך להוציא אישור אלקטרוני כדי לבקר באחת המדינות שכלולות באמנת שנגן. האישור הוא בתשלום סמלי ומוציאים אותו דרך האינטרנט בדרך די פשוטה ומהירה. תוקף האישור יהיה נכון ל-90 יום מתוך כל חצי שנה. חשוב לציין שהוא אינו מחליף ויזת עבודה, סטודנט או איש עסקים, אלא מיועד למטרות תיירות בלבד. רוב הממלאים את הטופס בצורה נכונה, כמובן, מקבלים את האישור.
ישראלים צעירים עד גיל 18 לא מחויבים באישור זה.
בעצם מטרת האישור הזה הוא מניעה של הגירה בלתי חוקית. אישור ETIAS לא נותן, כמובן, אישור לעבוד במדינות האיחוד האירופי.
היתרונות של הדרכון האירופאי
במצב הנוכחי בולט עוד יותר שהדרכון האירופאי מקנה קשת רחבה מאוד של זכויות לאזרחים הנושאים את הדרכון. בחלק מהמדינות ניתן לקבל את הדרכון האירופאי לאחר מספר שנים שבהן אתם מתגוררים שם באופן חוקי, במעמד תושב. אם אתם בעלי דרכון אירופאי, ממדינה שכלולה באמנת שנגן, לדוגמה סלובקיה, כמובן שלא תזדקקו לויזת שנגן או לאישור ETIAS כדי לנסוע לאירופה ולנוע באופן חופשי בין כל המדינות החתומות על האמנה. כמובן שאם יש ברשותכם דרכון אירופאי, אתם גם רשאים לעבוד, ללמוד או לפתוח עסק בגבולות האיחוד האירופי ללא אישורים מיוחדים.