+972508154463
כל סוגי המסמכים לחיים והסתגלות בסלובקיה. פנו ליועץ עכשיו! פתחו עסק בסלובקיה עם המומחים של Togetthere! ליווי חשבונאי ומשפטי. מעבר לסלובקיה? אנחנו נעשה הכל בשבילכם! השיגו אשרת שהייה, משכנתא, השכלה ועבודה עם Togetthere.

מיסוי השקעות בסלובקיה: קרנות סל, מניות ודיבידנדים

img

חוקי המס אכן מורכבים מאוד, ולכן נצא מהנחות הבאות:
יש לכם מקום מגורים קבוע בסלובקיה, אתם מתגוררים בסלובקיה ומרכז חייכם נמצא שם, כלומר אתם תושבי מס בסלובקיה.
במסגרת ההשקעה אתם מגדילים את ההון האישי שלכם או משקיעים בנכסים שאינם חלק מהעסק שלכם ולא נכללו בנכסי המסחר.

עבור אלו מכם המחפשים תשובה קצרה לשאלות מס, הכנו סיכום קצר בתחילת המאמר. החלק הבא של המאמר דן בנושא ביתר פירוט ומביא דוגמאות שעשויות להיות רלוונטיות למצבכם.

כיצד לראות את הדירוג?

כמשקיעים, אתם בוודאי בודקים באופן קבוע את שווי התיק שלכם, כלומר את סכום המחירים הנוכחיים של כל ניירות הערך שלכם. במקרה של השקעה, שווי התיק מציג את הערך הנוכחי של קרנות הסל שנרכשו ואת יתרת המזומנים, כולל דיבידנדים שנצברו, והכל מחושב ביורו לפי שער החליפין הנוכחי. אם תחסרו את הסכום שהשקעתם, תוכלו לראות איך התיק שלכם מתפתח בזמן אמת.

חשוב לציין שגידול חיובי בחשבון ההשקעות שלכם לא אומר בהכרח שאתם צריכים לשלם מס על הרווח. ייתכן שתהיה לכם חבות מס גם אם הרווח הכולל הנוכחי שלכם שלילי.

מה הקאץ'?

משקיעים ורשויות המס מתייחסים לרווחים והפסדים מנקודות מבט שונות. בואו ננסה להבין את נקודת המבט של רשויות המס. מבחינתן, השאלה המרכזית היא מתי רווחים (או הפסדים) מעסקאות בניירות ערך נחשבים למומשים. זה קורה ברגע קבלת הדיבידנדים או הריבית מאגרת חוב, או ברגע מכירת נייר הערך.

דיבידנדים מקרנות סל

חלק מקרנות הסל, כמו בהשקעה במניות, עשויות לשלם דיבידנדים, כלומר חלק מהרווחים. עם זאת, הדיבידנדים המשולמים מקרנות סל עשויים להיות שונים מדיבידנדים המשולמים ממניות. ההבדל נובע מכך שלקרנות סל יש צורה של תת-קרנות, כלומר ישות משפטית אחת שיוצרת מספר קרנות, שחלקיהן נסחרים.

מבחינת מס, המשמעות היא שהכנסה מדיבידנדים של קרן סל ממוסה לא כדיבידנדים בשיעור של 7%, אלא כהכנסה הונית בשיעור של 19%.

דיבידנדים מקרנות סל משולמים באופן קבוע, לפעמים מספר פעמים בשנה. ההכנסה שלכם נוצרת כבר ברגע שהיא נזקפת לחשבון ההשקעות, גם אם לא העברתם את הכסף לחשבון העובר ושב.

דיבידנדים עשויים להיות משולמים במטבע אחר, כמו דולר אמריקאי או ין יפני. במקרה זה, יש להמיר את ההכנסה לאירו.

כיצד לבצע המרה לאירו?

ניתן להמיר דיבידנדים שהתקבלו במטבע חוץ למטרות מס במספר דרכים:

שער החליפין הממוצע לחודש שבו התקבלה ההכנסה.
שער החליפין ביום קבלת ההכנסה.
שער החליפין השנתי הממוצע לשנה הרלוונטית.
ממוצע שערי החליפין החודשיים הממוצעים עבור החודשים שעבורם מוגש דו"ח המס, שבהם משלם המס קיבל הכנסות.

לבחירת שער החליפין הספציפי נתונה בידי האזרח. במקרה של דיבידנדים מקרנות סל, נעשה שימוש בשער החליפין השנתי הממוצע, וניתן למצוא את ההמרה הספציפית בדו"ח המס שלכם.

מכירת קרנות סל

היבט נוסף שבה מתרחשת מימוש רווח (או הפסד) היא מכירת קרן סל ספציפית (נייר ערך). במקרה של השקעה, מכירה מתרחשת גם במסגרת איזון מחדש של התיק. כדי לדעת מה הרווח או ההפסד שהשגתם מהמכירה, עליכם לזהות איזו קרן סל מהתיק שלכם נמכרה.

עם זאת, ייתכן שברשותכם מספר ניירות ערך זהים שנרכשו בימים שונים ובמחירים שונים. אם אתם מוכרים אחד מהם... איך תדעו איזה מהם נמכר? הראשון שנרכש? או האחרון שנרכש?

כיצד להתאים רכישות ומכירות?

חוקי המס אינם קובעים שיטה להתאמה, כך שאתם יכולים לבחור כל שיטה ולהיצמד אליה עבור כל ההכנסות באותה שנה. קיימות מספר גישות, אך שתי השיטות הנפוצות ביותר הן:

FIFO (נכנס ראשון, יוצא ראשון): שיטה שבה נמכר נייר הערך שנרכש ראשון.
LIFO (נכנס אחרון, יוצא ראשון): שיטה שבה נמכר נייר הערך שנרכש אחרון.

בפועל, לרוב נעשה שימוש בשיטת FIFO, מכיוון שהיא מאפשרת להבין כמה זמן החזקתם נייר ערך מסוים וכמה הרווחתם או הפסדתם עליו.

פטור ממס על הכנסות ממכירת ניירות ערך (כולל קרנות סל)

חשוב מאוד לדעת שלהשקעות לטווח ארוך בניירות ערך הנסחרים בבורסה יש הטבות מס.

קיימים שני סוגי פטור:

  1. הכנסה ממכירת קרן סל פטורה ממס אם עברה יותר משנה ממועד רכישת קרן הסל ועד מכירתה.
  2. אם מכרתם קרן סל ספציפית תוך שנה, ניתן לקבל פטור בסכום של עד 500 אירו.

חלים הכללים הבאים:

  • הפטור חל על הרווח ממכירה (מחיר המכירה פחות מחיר הקנייה והוצאות נלוות).
  • אם הרווח ממכירה עולה על 500 אירו, רק הסכום שמעל 500 אירו חייב במס.
  • אם יש לכם סוגי הכנסה אחרים עם אפשרות לפטור של 500 אירו, הפטור חל עליהם בסכום כולל של 500 אירו, כלומר ניתן להשתמש בפטור של 500 אירו פעם אחת בלבד.

סוגי הכנסה אחרים שעליהם חל גם פטור של 500 אירו כוללים:

  1. הכנסות ממכירת כל ניירות הערך (מלבד קרנות סל, זה חל גם על מכירת מניות, אג"ח ואחרים).
  2. הכנסות מהעברת אופציות.
  3. הכנסות מהעברת מניות בחברות מסחריות.
  4. הכנסות מהשכרת נדל"ן.
  5. הכנסות מפעילות מזדמנת ללא יחסי עבודה.

כיצד לחשב רווחים חייבים במס ממכירת קרנות סל ורווחים לצורכי מס?

אנו מגיעים לנקודה החשובה ביותר. הכנסות ממכירת קרנות סל שלא ניתן לפטור ממס נכללות בקטגוריה של "הכנסות אחרות" לפי סעיף 8 לחוק מס הכנסה. מדובר בסוג הכנסה אחרת בשם "מכירת ניירות ערך". במסגרת סוג זה, ניתן לקזז את כל הרווחים וההפסדים זה כנגד זה.

כפי שכבר הוזכר בשיטת FIFO, הרווח או ההפסד הכולל שהתממש מהשקעה בשנה קלנדרית נתונה מחושב עבור כל ניירות הערך שנמכרו (הכנסות), תוך התאמתם למחירי הקנייה הרלוונטיים (הוצאות). התוצאה הכוללת היא סכום כל הרווחים וההפסדים מכל ניירות הערך באותה שנה.

בנוסף, ניתן להפחית את הרווח הכולל (בסיס המס) בעמלות ששולמו, שעשויות להיות חלק מההוצאות הנלוות. ניתן לקחת בחשבון עמלות עבור קנייה ומכירה של קרנות סל שנמכרו באותה שנה קלנדרית. לא ניתן לקחת בחשבון עמלות עבור קניית ניירות ערך שהמשקיע עדיין מחזיק בהם. באופן כללי, מדובר בעמלות הקשורות למסחר בבורסה. עמלות עבור ניהול נכסים מוגדרות כעמלות ניהול. ישנן דעות שונות בקרב מומחים לגבי הכללת עמלות אלו בהוצאות הנלוות, אך הכללתן בבסיס המס עלולה לגרום לבעיות מול רשויות המס.

אם יש התאמה בין מכירות לרכישות של ניירות ערך, כפי שמוצג בדו"ח המס, ניתן לסכם את כל מחירי המכירה של קרנות הסל המהווים הכנסה ממכירת ניירות ערך. לאחר מכן, יש לסכם את כל מחירי הקנייה (עלויות) של קרנות הסל ואת העמלות הנלוות האפשריות, מה שמאפשר לחשב את סכום ההוצאות הנלוות. במסגרת סוג הכנסה זה, יש לקחת בחשבון גם מכירות אחרות של ניירות ערך החייבות במס באותה שנה קלנדרית. כל אלה מצוינים בסעיף אחד בדו"ח המס.

לבסוף, חשוב לציין שלא ניתן לחשב הפסד כולל במסגרת קטגוריית ההכנסות האחרות. אם אכן נוצר הפסד, יש לחשב את ההוצאות הנלוות לכל היותר עד לרמת ההכנסות, כאשר התוצאה הסופית של הרווח לצורכי מס היא אפס.

דוגמה

קיזוז רווחים והפסדים בפועל נראה כך: היו שתי עסקאות עם קרנות סל - מכירה בסכום של 6,000 אירו שולבה עם הוצאות רלוונטיות בסכום של 4,000 אירו (רווח של 2,000 אירו), מכירה שנייה בסכום של 2,000 אירו עם הוצאה של 2,500 אירו (הפסד של 500 אירו). בנוסף, מכרתם מניות תמורת 1,000 אירו עם הוצאות של 800 אירו (רווח של 200 אירו) ולאחר מכן מכירה נוספת של מניות תמורת 2,000 אירו עם הוצאות של 2,500 אירו (הפסד של 500 אירו). מכירת המניות האחרונה עמדה במבחן הזמן, שכן המכירה התרחשה יותר משנה לאחר רכישת המניות. שאר המכירות לא עומדות במבחן הזמן.

הערכה: מכירת קרנות הסל והמכירה הראשונה של מניות תמורת 1,000 אירו אינן פטורות ממס כתוצאה ממבחן הזמן. ההכנסות החייבות במס ממכירת ניירות ערך יהיו בסך הכל 9,000 אירו. ההוצאות הנלוות הן 7,300 אירו, והרווח הכולל החייב במס הוא 1,700 אירו. ההפסד של 500 אירו מהעסקה השנייה עם קרן הסל מקזז את שאר הרווחים.

מסכום זה ניתן גם ליישם פטור בסכום של 500 אירו, אם לא תחליטו להשתמש בו עבור סוגי הכנסה אחרים (למשל, עבור הכנסה מהשכרה).

מי מגיש דו"ח מס?

מה יש לקחת בחשבון בעת מיסוי הכנסות מהשקעה בפועל?

הקבוצה הראשונה היא משקיעים שחייבים להגיש דו"ח מס מסיבות כלשהן. בדרך כלל מדובר ביזמים או במשכירי נכסים. משקיעים אלו כוללים בדו"ח המס שלהם הכנסות מדיבידנדים זרים (קרנות סל), ללא קשר לגודלם. אלו הן מה שנקרא "הכנסות מהון" (לפי סעיף 7 לחוק מס הכנסה). הכנסות ממכירת ניירות ערך (קרנות סל) נכללות בדו"ח המס כהכנסות אחרות, ורק אם הן אינן פטורות ממס.

הקבוצה השנייה הגדולה מורכבת ממשקיעים שלא היו חייבים להגיש דו"ח מס בעבר. בחוק קיים סף הכנסה עד אליו לא נדרש להגיש דו"ח מס כלל. לשנת 2023, סף זה עומד על 2,461.41 אירו. בשנה הבאה סף זה יהיה גבוה מעט יותר, מכיוון שהוא תלוי ברמת הקיום המינימלית שעולה מדי שנה. סף זה כולל את כל ההכנסות שאינן פטורות ממס ואינן חלות עליהן מס הכנסה. חשוב להדגיש שסף זה מתייחס להכנסות החייבות במס, ולא לרווחים או לבסיס המס!

במילים פשוטות, משקיע חייב להגיש דו"ח מס כתוצאה מהכנסות מהשקעה אם:

קיבל דיבידנדים ו/או
יש לו הכנסה לא פטורה ממכירת ניירות ערך (קרנות סל).

אם משקיע חייב להגיש דו"ח מס, הוא יפעל באופן דומה למשקיע שמגיש דו"ח מס מסיבה אחרת. הוא יכלול בדו"ח המס שלו את כל ההכנסות מדיבידנדים זרים ואת ההכנסות הלא פטורות ממס ממכירת ניירות ערך.

סיכום

במילים פשוטות, הכנסות מהשקעה בקרנות סל (ETF) צריכות להיות ממוסות או פטורות ממס. גם אם יש לכם הכנסות חייבות במס, ייתכן שלא תצטרכו לשלם מס כלל אם סך ההכנסות שלכם (כל ההכנסות בסכום ברוטו, כלומר לפני ניכוי הוצאות) נמוך מ-2,461.41 אירו (נכון לשנת 2023).

במסגרת השקעה בקרנות סל, יכולים להיות לכם שני סוגי הכנסות:

  • הכנסה מדיבידנדים: נחשבת להכנסה הונית וחייבת במס תמיד (בשיעור מס של 19%).
  • הכנסה ממכירת קרנות סל: הכנסה זו פטורה ממס אם עברה יותר משנה ממועד רכישת קרן הסל ועד מכירתה.

אם מכרתם קרן סל ספציפית תוך שנה, ניתן לקבל פטור ממס על רווחים ממכירה בסכום של עד 500 אירו לשנה. אם הרווח גבוה מ-500 אירו, רק הסכום שמעל 500 אירו חייב במס.

לא ניתן לקזז הפסדים ממכירה בחישוב חבות המס שלכם.

מידע וייעוץ מותאמים אישית לצרכים שלך

    לא מצאתם את התשובה? צרו קשר עם המומחה שלנו