הגירה לאחר גיל הפרישה
היום שומעים יותר ויותר על ישראלים שמתגוררים בחו"ל אחרי שפרשו מהעבודה. לפעמים הם מהגרים בעקבות הילדים והנכדים ולפעמים בלי שום קשר אליהם. ישנן מדינות שאיכות החיים בהן עבור אנשים בגיל הזהב גבוהה, ויוקר המחייה נמוך הרבה יותר מאשר בישראל, שזה אומר שבפנסיה שמקבלים בישראל מביטוח לאומי וחברות ביטוח ניתן לחיות שם טוב הרבה יותר. אם האופציה הזו מעניינת אתכם, תמצאו את הפרטים על כך במאמר זה.
להגר לחו"ל בגיל הפנסיה – זה אפשרי ואף משתלם
בין אם אתם מתקרבים לגיל הפרישה או סתם אוהבים לחשוב לעתיד, אופציה שיש לשקול ברצינות היא מעבר למדינה אחרת, על מנת שתוכלו ליהנות מאיכות חיים ושלווה שקשה למצוא במזרח התיכון. בישראל עדיין מעטים יחסית מנצלים את האופציה הזו, לעומת מקומות כגון בריטניה, בהם אזרחים בגיל הזהב מהגרים בהמוניהם למדינות שונות עם ההגעה לגיל הפנסיה והפרישה מהעבודה. הדבר נובע, בין השאר, מהעובדה שהאמנות הסוציאליות בישראל לא מאפשרות המשך קבלת פנסיה בכל המדינות באיחוד האירופי אלא במספר מצומצם שיותר של מדינות, שלא בהכרח יהיו הבחירה הראשונה של כל אזרח ותיק.
אחת המדינות המשתלמות למעבר היא סלובקיה. אם המגורים בארץ ועליית המחירים שוחקים את הפנסיה שלכם במהירות, כדאי לבדוק את האופציה של הגירה לסלובקיה, שמבטיחה לכם רוגע, יופי, אקלים נוח, טבע אירופאי נקי, נגישות למדינות אחרות, שעה נסיעה לוינה, שעתיים לבודפשט או 3 שעות לפראג – והמחירים יאפשרו לכם ליהנות מכל זה, משום שהחיים בסלובקיה זולים הרבה יותר.
אם אתם מהגרים בגיל הפרישה, אתם חייבים לדעת על אמנות סוציאליות בינלאומיות
נכון להיום, ישראל חתמה על אמנות לביטחון סוציאלי עם המדינות להלן: אוסטריה, אורוגוואי, איטליה, בולגריה, בלגיה, בריטניה, גרמניה, דנמרק, הולנד, נורבגיה, סלובקיה, פולין, פינלנד, צ'כיה, צרפת, רומניה, רוסיה, שבדיה ושוויץ.
אמנות בינלאומיות אלה מקנות לתושבי ישראל ומדינות האמנה זכאות לקצבאות שונות במידה והם עוברים בין מדינות, מונעות תשלום כפול של דמי ביטוח, ומאפשרות לכם לשמור על רצף תקופות הביטוח בהתאם לכללים הספציפיים לכל אמנה.
האמנות הבינלאומיות עשויות לכלול, בין השאר, את ענפי הביטוח הסוציאלי הבאים: שאירות, נכות כללית, נפגעי עבודה, ילדים (קצבת ילדים), אמהות (דמי לידה) ואבטלה. אבל העניין העיקרי הוא כמובן קצבת זקנה או קצבת אזרח ותיק, שתוכלו לקבל גם כאשר תתגוררו בחו"ל. זאת מלבד הפנסיה שתוכלו להעביר לחשבון שלכם לחו"ל.
אם אתם מתעניינים דווקא בארצות הברית, נציין שבהתאם להסכם ידידות וספנות (שאינו הסכם לביטוח סוציאלי), שנחתם בין ישראל לארצות הברית, מי שהתחיל לקבל קצבת זקנה בישראל ויצא לארצות הברית זכאי להמשיך לקבל את הקצבה לאורך שהותו. אך למעשה ישראלים רבים בוחרים דווקא להתגורר במדינות אירופה, לדוגמה בולגריה או סלובקיה, שהן קרובות יותר לישראל (מספר מועט של שעות טיסה) וגובה המחירים שם נמוך בהרבה מישראל ומארה"ב. תחשבו שבסלובקיה אדם עם פנסיה של 1000 יורו יכול להרשות לעצמו חיים ברמה טובה.
כפל קצבאות – מה קורה אם אני זכאי לקצבה מיותר ממדינה אחת?
מי שצברו תקופת ביטוח מלאה (תקופת אכשרה) בענפי ביטוח מסוימים בישראל ובמדינות האמנה עשויים להיות זכאים לקצבה באותו הענף משתי מדינות במקביל או יותר (בהתאם לכללי האמנות שנחתמו עם המדינות הספציפיות). הזכאים לכפל קצבאות הם:
- תושב ישראל שעובר להתגורר באופן זמני באחת המדינות שחתומות על אמנה עם ישראל.
- תושב ישראל לשעבר שצבר תקופת ביטוח בארץ, ולאחר מכן עבר למדינה שחתומה על אמנה עם ישראל.
- תושב של מדינה חתומה על אמנה עם ישראל שעובר לגור בישראל לצורכי עבודה.
בחלק מהאמנות, יש זכאות גם לאלה שעובדים בחברות תעופה ומפעלי תובלה, עובדי ציבור, אנשי צוות כלי שיט, פליטים וחסרי נתינות שצברו תקופות ביטוח באחת המדינות.
תהליך מימוש הזכויות בביטוח הלאומי
כאשר אדם עובר מישראל למדינת אמנה או ממדינת אמנה לישראל, עליו לפנות אל האגף לקשרי חוץ במוסד לביטוח לאומי, על מנת להסדיר איתם את זכויותיו הסוציאליות.
ניתן להזמין אישורים על קבלת קצבאות מהמוסד לביטוח לאומי באתר של המוסד ובכללי יש שם את כל הטפסים והאישורים שתזדקקו להם למיצוי הזכויות שלכם על פי האמנה החתומה. גם בסניפי ביטוח לאומי תוכלו לקבל את הטפסים והאישורים הנחוצים (אל תשכחו לקבוע תור). האמנה הבינלאומית לביטחון סוציאלי שנחתמה בין ישראל לבין מגוון מדינות, באה בעצם להסדיר את כל הזכויות הסוציאליות של מי שעובר למדינה אחרת, ואין זה משנה אם באופן זמני או למגורי קבע. כמובן שהיא אקטואלית במיוחד למי שמתכנן הגירה בגיל פרישה. הזכויות שהאמנה מבטיחה הן:
-
- קבלת הקצבה המגיעה לכם כחוק
- מניעת כפל תשלומי ביטוח לאומי
- שמירה על רצף תקופת הביטוח.
למה זה טוב בעצם?
פשוט כדי שתמשיכו להנות מכל הזכויות שמגיעות לכם כי כל החיים שילמתם ביטוח לאומי במדינת ישראל: למשל, תקבלו את קצבת הזקנה שלכם. חשוב מאוד לזכור שהאמנות אינן כוללות ביטוחי בריאות, כלומר, תצטרכו לעשות ביטוח בריאות במדינה החדשה שאליה אתם מתכננים לעבור, על פי החוק של אותה המדינה. ביטוח לאומי ישראלי לא מכסה את העלויות האלה.